Ga daar maar niet vanuit….
Dierlijk vet is veel te inconstant van kwaliteit, geeft problemen voor Halal voedselbereiding, en is veel duurder om te produceren dan plantaardig.
(weet je wel hoeveel een koe aan gras moet eten voor 1 kg aan lichaamsgewicht te produceren tov een plant om zijn reserves in vet aan te leggen???)
Daarnaast weet ik niet wanneer jij het laatst aan een barbecue hebt meegedaan, maar dan moet je maar eens kijken wat er gebeurt als je een vette hamburger op het vuur gooit. Of dat niet walmt!
Tegenwoordig is het meer een ideaal zoeken van een (gehard) plantaardig vet, een emulgator en water! Daarmee kan de laagdikte zo dun worden gemaakt dat het nauwelijks traceerbaar is in het gebakken produkt.
Roomboter is niet relevant om mee in te smeren; dat gebeurde vroeger wel veel als kwaliteitaspect, en om ervoor te zorgen dat er geen vreemde vetten in het gebakken product aanwezig waren.
Het ging dan met name om producten die het predikaat “roomboter” droegen.
Dus maak je maar geen zorgen!