bakken van volkorenbrood

  • Lex Schroots

    Al jaren bak ik brood. Geheel met de hand. Ik gebruik een mix van 50% amerik.patent en 50% volkoren. Dat gaat prima. Maar nu wil ik 100% volkoren gaan bakken. Mijn ervaring is dat daar meer water voor nodig is. Maar bij dezelfde rijs en baktijden zakt het brood in. Moet ik minder water gebruiken of de rijstijden verkorten. Welke bakker kan mij adviseren?

  • Monique

    Gebruik voor 100% volkerenmeel ongeveer 60% water, verder moet je je deeg misschien wat langer kneden, je deeg is goed gekneed als je er een dun vliesje van kan maken waar je door heen kunt kijken. Als het goed is krijg je nu een goed brood de rijstijd hoef je niet aan te passen maar de baktijd wel ongeveer 5 min langer. Succes

  • Lex Schroots

    Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga je raad opvolgen.

  • p.t. van der ploeg

    100 % linde (meneba)

    2 % zout

    3 % prestant bruin (zeelandia)

    1 % aromalt (zeelandia)

    66 % water

    Vrij lang op zijn 1e versnelling kneden, vervolgens goed afkneden op zijn 2 e versnelling (spiraalkneder). Perfect brood. Ik bak het zelfs goed via de remrijskast.

    Succes.