hi paul,
werk sinds 12 jaar in the V.S. en daar wordt wel degelijk gist in een zetsel (sponge and dough system en flourbrew) gedaan. dit wordt gedaan om 2 redenen.
1. om de gist te activeren zodat het een kortere finale rijstijd zal hebben. het zetsel (sponge) wordt ook gedaan omdat er nogal wat suiker bij te pas komt en om het is beter om de gist te activeren voordat er “veel” suiker en zout bij wordt toegevoegd. wel eens gehoord van osmotolerantie? de druk wordt te groot om voldoende gas te kunnen produceren. leg ik nog wel eens uit.
2. belangrijker nog is het maken voor van een zetsel (sponge, flourbrew) zodat de gluten kunnen versoepelen gedurende de “rusttijd” die het zetsel krijgt.
wat je waarschijnlijk bedoeld is waarom er geen gist in een zetsel voor zuurdesum wordt gedaan? indien dat zo is. dan is het antwoord: in the vrije ruimte (bakkerij) is veel wilde gist die overal waar leven is is. deze wilde gist met de ook aanwezige melkzuur bacterien zorgen ervoor dat het zetsel aanzuurd. als je het deeg regelmatig aanjongt met meer bloem/meel (type a) dan zul je zien dat het naar verloop van tijd een echt zuurdesum brood gaat krijgen. de eind afwerking kan ik later beschrijven.
hoop dat dit een antwoord geeft op je vraag.
kees docter
eigenaar utiopia bakery (zie www.utopiabakery.com)
in san luis obispo, ca, usa
director leavening for lallemand/amercan yeast
based in montreal, quebec, canada